TS EN ISO/IEC 17025'i Anlamak-Madde 6 Kaynak Gereklilikleri 6.3. Tesisler ve Çevresel Koşullar

TS EN ISO/IEC 17025 STANDARDINI ANLAMAK

Bu makalemizde EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yetkinliği İçin Genel Gereklilikler Standardının; 6. Kaynak Gereklilikleri maddesinin 6.3. Tesisler ve Çevresel Koşullar gerekliliklerini anlamaya ve bu gereklilikleri sağlamaya yönelik olarak yorumlarımız ve çözüm önerilerimiz verilmiştir.

 

Standart Maddesi:6.3. Tesisler ve Çevresel Koşullar

6.3.1 Tesisler ve çevresel koşullar laboratuvar faaliyetleri için uygun olmalı ve sonuçların geçerliliğini olumsuz şekilde etkilememelidir.

NOT Sonuçların geçerliliğini olumsuz şekilde etkileyebilecek durumlar; bunlarla sınırlı olmamakla birlikte, mikrobik kontaminasyon, toz, elektromanyetik bozulma, radyasyon, nem, elektriksel besleme, sıcaklık, ses ve titreşim olabilir.

6.3.2 Laboratuvar faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli tesislere ve çevresel koşullara ilişkin gereklilikler dokümante edilmelidir.

6.3.3 Laboratuvar, çevresel koşulları ilgili şartname, yöntem ve prosedürlere uygun şekilde veya bu çevresel koşulların sonuçların geçerliliğini etkilediği yerlerde izlemeli, kontrol etmeli ve kaydetmelidir.

6.3.4 Tesislerin kontrolü için tedbirler alınmalı, bu tedbirler izlenmeli, belirli aralıklarla gözden geçirilmeli ve aşağıdakileri (ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) içermelidir:

a) laboratuvar faaliyetlerini etkileyen alanlara erişim ve bu alanların kullanımını,

b) kontaminasyonun, interferansın veya laboratuvar faaliyetlerine olumsuz etkilerin önlenmesini,

c) birbiriyle bağdaşmayan laboratuvar faaliyetleri ile ilgili alanlar arasında etkin bir ayrım yapılmasını,

6.3.5 Laboratuvar, laboratuvar faaliyetlerini daimi kontrolünün dışındaki tesislerde gerçekleştirdiğinde, bu standardın tesisler ve çevresel koşullarla ilgili gerekliliklerinin karşılanmasını güvence altına almalıdır.

 

Uygunluk Metodolojisi

Kalibrasyon ve test ekipmanı, sıcaklık, basınç ve bağıl nem gibi bir dizi etkileyen parametre üzerindeki çevresel değişikliklerden etkilenebilir.

Aşağıda listelenen referans çevre koşulları, uluslararası düzeyde aşamalı olarak benimsenmektedir.

Laboratuvarların diğer çevresel koşullar altında çalışması ve ölçüm sonuçlarını referans koşullarda kalibrasyon sonuçlarını temsil edecek şekilde düzeltmesi mümkün olsa da, sürekli laboratuvar merkezinden farklı koşullar altında gerçekleştirilen faaliyetlere özel dikkat gösterilmelidir.

Metroloji laboratuvarlarında ve harici müşteri laboratuvarlarında aynı referans ortam koşulları sağlandığında, bir test laboratuvarının veya kalibrasyon laboratuvarının genel işleyişi basitleştirilir. Bu, hizmetler veya ekipmanın uygulanması sırasında hata olasılığını azaltır.

Genel olarak test ve çalışma ortamları ile ilgili çevre ve çalışma koşulları, faaliyetlerin sorunsuz yürütülmesini kolaylaştırmalı ve yapılan testlerin kalitesi üzerinde (numunelerin hazırlanması dahil) olumsuz bir etkisi olmamalıdır.

Laboratuvar, kabul edilebilir sınırları belirlemeli ve belgelendirmeli ve bu koşulları kontrol altında tutmalıdır. Gerekirse sürekli kayıtlar yoluyla, sıcaklık, nem, toz veya diğer kirleticiler, biyolojik sterilite, elektromanyetik girişim, gürültü ve titreşimler, aydınlatma seviyeleri, cihazların güç kaynağının kalitesine özellikle dikkat etmelidir.

Yukarıdaki koşullar kabul edilebilir sınırlar içinde değilse testler yapılmamalı veya başlamışsa durdurulmalıdır.

Farklı, karşılıklı olarak uyumsuz koşullarla karakterize edilen ortamlar arasında etkili ayrımlara sahip olmak zorunludur.

Gerçekleştirilen testlerin kalitesi üzerinde etkisi olan (örneğin, yetkisiz kişilerin erişiminden sonra) çevresel koşulların tesadüfen de olsa değiştirilmesini önlemek için uygun önlemlerin alınması önemlidir.

Genel bir kural olarak, laboratuvarın erdemli bir şekilde yönetilmesini sağlamak için uygun önlemler alınmalıdır.

Laboratuvarın temizliği, akreditasyon kuruluşunun değerlendiricileri tarafından doğrulanacaktır.

Tesislerin temizliğini harici bir özel şirkete taşeronluk yapıyorsanız, bir yandan şunları sağlamalısınız:

- Bakım personelinin rolünü açıkça tanımladığınızın sözleşmede belirtilmesi, özellikle de sıralarda bulunacak ekipmana ve tüm nesnelere veya kağıtlara dokunmanın yasaklanması.

- ve ikincisi, bir gizlilik maddesi var.

Dahili laboratuvarlar

Hizmetlerini dış müşterilere sunmayan kalibrasyon laboratuvarları için yerel duruma uygun bir dizi referans çevre koşulu oluşturmak daha ekonomiktir. Bu, diğer çevresel koşullara sahip diğer kaynaklardan gelen kalibrasyon verilerine uygun şekilde dikkat edilmesini gerektirir.

Sahada çalışan laboratuvarlar

Faaliyetlerini sahada yürüten kuruluşlar için (metrolojik hizmetler, test makinelerinin doğrulanması, vb.), çevresel gereksinimlerin karşılandığından ve bunların sonuçları etkilememesini (genel olarak, ekipmanları, sıcaklık, gerekirse basınç higrometri ile kontrol) sağlamalıdır.

Daha hassas ekipman için, bir dizi bozulma ölçüm sonuçlarını etkileyebilir:

 

 

Çevresel Kararlılık:

Önemli bir husus, bir kalibrasyon veya doğrulama gerçekleştirmek için geçen süre boyunca ortamın kararlılığıdır. Örneğin sıcaklık, kalibrasyonlar sırasında belirlenmeli ve muhafaza edilmelidir. Bazı standartlar, kalibrasyon veya doğrulamadan önce ve sonra sıcaklığın resmileştirilmesini açıkça gerektirir.

Sıcaklık kararlılığı gereksinimi, koşulların kararlı olduğu hacim ne kadar büyük olursa, ölçüm sonuçlarına olan güvenin o kadar büyük olduğunu bilerek, yalnızca karşılaştırma veya ölçüm ekipmanı tarafından işgal edilen alan için geçerlidir. Bazen, çalışma alanının küçük bir yerinin değiştirilmesi, ölçüm koşullarını önemli ölçüde iyileştirebilir.

Mikro İklimler:

Çoğu hassas ölçüm, en iyi kontrollü laboratuvarlarda bile sıcaklık dengesizliklerini önlemek için yalnızca uygun ortamlar mevcut olduğunda gerçekleştirilebilir.

Bağıl nemin etkileri:

Yaklaşık %65'in üzerindeki bağıl nemin bazı cihazlarda korozyon etkilerine neden olabileceği veya diğer durumlarda elektrik yalıtımını bozabileceği bilinmektedir. Yaklaşık %20'nin altında, elektrostatik etkiler, bazı hassas elektrik devrelerine kolayca zarar verebilen elektrostatik boşalma sorunları gibi çeşitli şekillerde kendini göstermeye başlar.

ASTM'ye göre sertlik referans bloklarının kalibrasyonu <%70 nem seviyesinde gerçekleştirilmelidir.

Temiz hava

Birçok kalibrasyon laboratuvarı için temiz hava önemli bir faktördür. Hava temizliğini iyileştirmenin bir yolu, toz akışını azaltmak için laboratuvarın içi ile laboratuvarın dışındaki bitişik alan arasında en az 12 Pascal (0,05 inç su) pozitif atmosferik basınç farkını korumaktır.

Deneyimler, 50.000 sınıfı ve 100.000 sınıfı laboratuvarların pozitif atmosfer basıncının eklenmesini gerektirdiğini göstermektedir.

50.000 sınıfı bir laboratuvar, normal çalışma koşullarının karakteristiğidir ve normal laboratuvar personeli ile 0,5 mikron ve daha büyük partiküllerin sayısı, havanın metreküpü başına 1,8 milyon partikülü geçmez: ISO 8, ISO 14644-1'e göre.

Kalibrasyon faaliyetleriyle doğrudan ilgili olmayan ve havadaki partiküllerin oluşumuna katkıda bulunma eğiliminde olan laboratuvar içindeki faaliyetlere izin verilmemelidir ve bu faaliyetlere kaynak, sigara içme ve temizlik dahildir.

Aydınlatma:

Aktivite için uygun bir ışık seviyesi olmalı ve çalışma alanında muhafaza edilmelidir. Birçok laboratuvar aktivitesi için 500 ila 1000 lux ışık seviyesi uygundur.

Titreşimler:

Laboratuvarda bulunan doğal veya indüklenen titreşimler, ölçüm sonuçlarının geçerliliğini tehlikeye atmamalı veya ilgili ekipmanın hizmet ömrünü etkilememelidir.

Gürültü:

En keyifli çalışma ortamını sağlamak için ortam gürültüsü 65 dB'nin altında tutulmalıdır.

Ölçüm sonuçlarının geçerliliğini tehlikeye atmamak veya ilgili ekipmanın hizmet ömrünü etkilememek için uygun frekans ve voltajda ve minimum bozulma ile olması gereken güvenilir bir elektrik gücü kaynağı gereklidir. Belirli ölçüm türleri için doğrultulmuş akımlar elde etmek veya ekipmanı elektrik enerjisindeki dalgalanmaları ortadan kaldıran bir invertöre koymak gerekir.

Elektromanyetik girişim:

Elektrik ve manyetik alanlar, ölçüm sonuçlarının geçerliliğini tehlikeye atmayacak düzeyde tutulmalıdır.

Atmosferik basınç:

Atmosferik basınç bazı ölçümleri etkileyebilir, ancak laboratuvar ortamında kontrol edilmesi zordur. Metrologlar bu etkinin farkında olmalı ve ölçüm sonuçlarının geçerliliğinden ödün vermemek için gerekli ayarlamaları yapmalıdır. (örn. µ terazileri kalibre ederken).

Diğer Yazılarımız

Diğer İçerikler